جلد 25، شماره 2 - ( 6-1393 )                   جلد 25 شماره 2 صفحات 153-143 | برگشت به فهرست نسخه ها

نوجوان مجید. توسعه نمودار کنترل منطقه‏ ای با داده‏ های فازی. عنوان نشریه. 1393; 25 (2) :143-153

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب ، mnojavan@azad.ac.ir
برای کنترل میانگین فرآیند در حالتیکه داده ‏ها دارای ابهام هستند معمولاً از نمودار X-Bar فازی استفاده می‏شود. در این مقاله برای کنترل فرآیند در چنین حالتی، نمودار کنترل منطقه ای با استفاده از تئوری مجموعه‏‏ های فازی توسعه داده شده و نمودار حاصل نمودار کنترل منطقه ‏ای فازی نامیده شده است. برای بررسی عملکرد نمودار کنترل منطقه‏ ای فازی یک برنامه شبیه‏ سازی طراحی شده است که با استفاده از آن مقادیر طول متوسط در دنباله نمودارهای کنترل منطقه‏ای فازی و همچنین نمودار X-Bar فازی محاسبه و عملکرد این دو نمودار با هم مقایسه شده است. نتایج حاصل از شبیه‏ سازی نشان می‏دهد که عملکرد نمودار کنترل منطقه ‏ای فازی در تغییرات کمتر از سه انحراف معیار از نمودار X-Bar فازی بهتر بوده و این برتری در تشخیص تغییرات کوچک در میانگین فرآیند چشمگیر است. طراحی و استفاده از نمودار کنترل منطقه‏ ای فازی علاوه بر بهبود فرایند، کاربرد نمودار را در شرایط واقعی که اطلاعات دارای ابهام هستند افزایش داده و می‏توان از این نمودار به عنوان جایگزین نمودار X-Bar فازی استفاده کرد.
دریافت: 1390/11/21 | پذیرش: 1393/6/17 | انتشار: 1393/6/17