بسیاری از خرابیها و فروریزیهای سازهها در اثر زمینلرزههای شدید، ناشی از تغییرمکان بیش از حد بوجود آمده در طبقات، المانهای سازهای و غیرسازهای میباشد. بنابراین یکی از اهداف بسیار مهم در طراحی مناسب لرزهای سازهها، تعیین جابجاییها و تغییرمکانهای نسبی واقعی غیرالاستیک بوجود آمده در سازه تحت اثر زمینلرزههای شدید میباشد. در آییننامههای طراحی لرزهای، ماکزیمم تغییرمکان نسبی غیرالاستیک سازه، با بزرگنمایی و افزایش تغییرمکانهای نسبی حاصل از آنالیزهای الاستیک خطی و متناظر با سطح نیروهای طراحی لرزهای، تخمین زده میشود. این بزرگنمایی توسط ضریبی به عنوان ضریب افزایش تغییرمکان انجام میشود.
در این تحقیق، ضریب بزرگنمایی جابجایی و تغییرمکان نسبی طبقات دو سیستم قاب مفصلی با مهاربندهای هممرکز و قاب مقاوم خمشی معمولی مورد ارزیابی قرار گرفته است. در هر دو سیستم از چهار ساختمان 2، 4، 6 و 8 طبقه استفاده شده است. هریک از قابها تحت تأثیر 7 رکورد از 4 زمینلرزه مختلف با خصوصیات لرزهای متفاوت نظیر محتوای فرکانسی، حداکثر شتاب زمین و... قرار گرفته اند.
در این تحقیق، ضریب بزرگنمایی تغییرمکان برای هر دو سیستم سازهای مورد بررسی، بطور قابلملاحظهای بزرگتر از آنچه که در ویرایش دوم آییننامه طرح لرزهای 2800 ایران پیشنهاد شده است، بدست آمده و ضریبی به عنوان ضریب افزایش تغییرمکان در مورد هر یک از سیستمهای یاد شده، ارائه شده است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |