جستجو در مقالات منتشر شده


۱۱ نتیجه برای عدم قطعیت

عین اله پاشا، حمیدرضا مصطفایی، مهران خلج، فرشته خلج،
جلد ۲۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده

چکیده

تئوری دمپستر شافر از روشهای مهم بررسی عدم قطعیت در سیستمهای اطلاعاتی است. این تئوری با استفاده از مفهوم احتمالات بالایی و پایینی توسط دمپستر پایه گذاری شد و سپس شافر آن را به عنوان یک نظریه ارائه داد. همچنین یکی از کاربردهای مهم آنتروپی به عنوان یک مفهوم اساسی در تئوری اطلاعات، اندازه گیری عدم قطعیت می باشد و می توان از آن به عنوان معیار اندازه عدم قطعیت یک سیستم در وضعیتی خاص، استفاده کرد. در این مقاله روش جدید برای اندازه گیری کرانهای بالایی و پایینی عدم قطعیت با ترکیب دو معبار آنتروپی و تئوری دمپستر شافر استفاده و به کار برده شده است. و با استفاده از آن، ماکزیمم و مینیمم عدم قطعیت محاسبه شده است.


کیامرث فتحی هفشجانی، سپیده مغانی،
جلد ۲۵، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده

یکی از مسائل مهم در کنترل پروژه، برآورد دقیق زمان اتمام و هزینه ی اجرا و میزان منابع مصرفی در یک پروژه می باشد. به علت عدم قطعیت در کنترل پروژه هایی که در محیط بسیار متغیر اجرا می شوند، مدیریت پروژه ، اغلب ممکن است با صرف هزینه های اضافی زمان برخی از فعالیتها را کاهش داده تا زمان تکمیل پروژه را تسریع بخشد. مسئله ی موازنه ی زمان-هزینه، روشهای تعیین اقتصادی ترین زمان برای اجرای پروژه و بررسی میزان حساسیت تغییرات هزینه در مقابل تغییرات زمان می باشد. در این پژوهش ، یک مدل ریاضی کارامد و استوار برای مسئله ی موازنه زمان- هزینه گسسته، ارائه می گردد که در شرایط عدم قطعیت و غیر قابل پیش بینی همواره جوابهای نزدیک به بهینه داشته باشد. برای استوار کردن و حفظ کارایی مدل مفروض از روش بهینه سازی استوار و برای حل مدل از الگوریتم ژنتیک استفاده شده است. با بررسی نتایج آزمایشات برروی پروژه های مختلف، به استواری، دقت و کارایی روش پیشنهادی پی می بریم.
مهدی کرباسیان، علی مظاهری، سید مجتبی سجادی، هادی شیرویه زاد، سعید عابدی،
جلد ۲۵، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده

امروزه سیر تحولات پرشتاب جهانی، سازمان‌ها را بر آن داشته تا برای غلبه بر شرایط نامطمئن پیرامون خود به تحقیق در مدیریت زنجیره تأمین بپردازند، زیرا تمامی فعالیت‌های سازمان را به منظور تولید محصولات و ارائه خدمات مورد نیاز مشتریان تحت تأثیر قرار می‌دهد به گونه‌ای که تأمین‌کنندگان بایستی قطعات و مواد را با بهترین کیفیت و کمترین هزینه تولید نمایند و تولیدکنندگان و توزیع کنندگان محصولات نیز باید رابطه نزدیکی با سیاست‌های توسعه بازار داشته باشند. در این مقاله بهینه‌سازی و ارتقای زنجیره تأمین متشکل از چند تأمین‌کننده، چند تولیدکننده، چند مرکز توزیع، و چندین مرکز مشتری در حالت چند دوره‌ای و با وجود چند محصول و چند سناریو درنظر گرفته شده است. فرمول‌بندی مسئله مدل‌های ارائه شده در گذشته را توسعه می‌دهد تا بسیاری از ویژگی‌های دیگر زنجیره تأمین به‌منظور ارائه مدلی واقع‌ بینانه‌تر را دربرگیرد، به همین منظور برنامه‌ریزی تولید یکپارچه تحت شرایط عدم قطعیت درنظر گرفته شده و یک مدل تصادفی دو مرحله‌ای ایجاد شده است. در ادامه یک مدل تصادفی چند هدفه معرفی می‌شود که از مقیاس شش سیگما به‌منظور حداقل‌سازی عیوب مواد اولیه استفاده می‌شود، همچنین با استفاده از کمینه‌سازی کمبودها و بیشینه‌سازی حداقل میزان ارضای تقاضا، مدل سعی در ایجاد رضایت برای مشتری دارد، ازسوی دیگر توانایی درنظر گرفتن و مهارکردن ریسک مالی مربوط به گزینه‌های مختلف طراحی، در مدل ایجاد شده است و درنهایت هدف مسئله یعنی بررسی عملکرد زنجیره تأمین، بادرنظر گرفتن سود در سرتاسر دوره‌های زمانی و در سناریوهای گوناگون ارزیابی شده است، نتیجه کار یک مجموعه جواب بهینه پارتو است که می‌تواند در تصمیم‌گیری به‌کار گرفته شود.
محمد امیرخان، احمد نورنگ، رضا توکلی مقدم،
جلد ۲۵، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده

مسأله طراحی شبکه در زنجیره تأمین با توجه به شرایط تجاری و محیطی، توجه بسیاری از پژوهشگران را در سال‌های اخیر به خود جلب کرده است. از طرفی دیگر، عدم قطعیت‌های موجود در این شبکه‌ها، بسیاری از محققین را بر آن داشته است که با توسعه رویکردهای تصمیم-گیری مناسب، این عدم قطعیت‌ها را شناسایی کرده و آن‌ها را در مدل‌های خود لحاظ نمایند. در این مقاله با استفاده از تئوری مجموعه‌های فازی، یک مدل برنامه‌ریزی خطی عدد صحیح مختلط دو هدفه برای شبکه تأمین مواد اولیه یک مجتمع صنایع غذایی ارایه شده است. با توجه به مطالعه موردی مورد نظر، علاوه بر لحاظ کردن عامل هزینه، دو عامل مهم و اثرگذار کیفیت و زمان نیز در مدل لحاظ شده است. در این مدل، هم محدودیت‌ها و هم پارامترهای مسأله از نوع فازی در نظر گرفته شده است. برای حل مدل مذکور، از یک رویکرد فازی دو مرحله‌ای استفاده شده است. در خاتمه، نتایج حاصل از حل مدل ارایه شده است.
علی محقر، مجتبی صفری،
جلد ۲۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده

چکیده : وجود عدم قطعیت در محیط پروژه یکی از مهمترین دلایل طولانی شدن مدت زمان پروژه است. گلدرت در روش زنجیره بحرانی ، تا حدی توانست این مشکل را مرتفع سازد ، اما عدم وجود مدلی کمی در تعیین اندازه بافر پروژه یکی از مهمترین کاستی های این روش به شمار می رفت. از آنجاکه یکی از رسالت‌های روش زنجیره بحرانی و منطق فازی در مدیریت پروژه، مقابله با عدم قطعیت‌های موجود در پروژه است لذا هدف از انجام این مطالعه، مرتفع ساختن این کاستی، ضمن استفاده از رویکرد فازی می‌باشد. در این مقاله برای تعیین اندازه بافر پروژه، مدلی کمی مبتنی بر منطق فازی ارائه می شود. نوآوری این مقاله در منظور کردن همزمان سه متغیر میزان ریسک پذیری مدیر، فشردگی منبع و پیچیدگی شبکه، در مدل پیشنهادی، قرار دارد. نتایج حاصل از بکارگیری این مدل در یک نمونه عددی، نشان می‌دهد که مدل پیشنهادی، در مقایسه با دو مدل شناخته شده C&PM و RSEM ، اندازه بافر پروژه مناسب تری را حاصل خواهد کرد.


خانم شیوا ذکائی، دکتر آرمین جبارزاده، دکتر سید جعفر سجادی،
جلد ۲۶، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۴ )
چکیده

این مقاله به ارائه یک مدل طراحی شبکه زنجیره تأمین امداد رسانی سه سطحی شامل تأمین کنندگان، مراکز توزیع امداد و نقاط آسیب دیده (نقاط تقاضا) در شرایط عدم قطعیت پرداخته است. جهت لحاظ نمودن عدم قطعیت موجود در پارامترهای تقاضا، تأمین و مولفه های هزینه ای مسئله، از رویکرد بهینه سازی استوار داده های بازه ای استفاده شده است. مدل استوار ارائه شده قادر است تا با هدف کمینه نمودن مجموع هزینه های زنجیره تأمین، به صورت همزمان تصمیمات بهینه مکان یابی و تخصیص محصولات امدادی در زنجیره تأمین را تعیین نماید. در نهایت، با بهره گیری از داده های حاصل از مطالعه موردی وقوع زلزله در مناطق زلزله‌خیر شمال و جنوب البرز مرکزی، مدل ارائه شده مورد آزمون قرار گرفته و کاربرد پذیری آن در شرایط واقعی نشان داده شده است.


دکتر هاشم عمرانی، فرزانه ادبی، نرگس ادبی،
جلد ۲۷، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده

در این مقاله به ارائه یک مدل خطی برای مساله انتخاب پروژه با چند تابع هدف پرداخته شده است. مساله انتخاب پروژه با فرض محدودیتها و دوره‌های زمانی یکسان و عدم تساوی تعداد دوره‌ها در پروژه‌های مختلف، مطرح شده است. شرایط عدم قطعیت و میزان ریسک با استفاده از تکنیک بهینه‌سازی استوار به مساله اضافه شده است. با توجه به اینکه این مساله در رده‌بندی مسائل NP-hard قرار می‌گیرد، برای حل آن از الگوریتم فراابتکاری بهینه‌سازی چند هدفه تجمع ذرات (MOPSO) استفاده شده است. برای بررسی عملکرد الگوریتم پیشنهادی، یک مثال عددی در اندازه کوچک با استفاده از دو روش دقیق و بهینه‌سازی چند هدفه تجمع ذرات حل شده است. مقایسه‌ی جواب حاصل از این دو روش نشان می‌دهد که الگوریتم بهینه‌سازی چند هدفه تجمع ذرات پیشنهادی جوابهای نزدیک به رویکرد دقیق ارائه می دهد.


علی محمد میثمی، مصطفی صالحی، دکتر حامد سلمان زاده،
جلد ۲۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده

سیستم زنجیره تامین مورد بررسی در این مقاله حلقه بسته می باشد که تولید کننده برای تامین تقاضا دو راه در اختیار دارد: یکی تولید محصولات جدید و دیگری باز تولید محصولات برگشتی. محصولات باز تولید شده هیچ تفاوتی با محصولات جدید ندارند و می توانند در یک بازار و با قیمت مشترک به فروش بروند. در این مقاله تقاضا دارای عدم قطعیت بوده و وابسته به قیمت فروش است. همچنین بازگشتی ها نیز دارای ماهیت احتمالی بوده و حساس به قیمت اکتسابشان می باشند. به علاوه حداقل سطح کیفیتی برای خرید محصولات برگشتی نیز مدنظر قرار می گیرد. از این رو یک مدل برنامه ریزی ریاضی با هدف ماکزیمم سازی سود کل سیستم ارائه گردید که به طور همزمان به تعیین قیمت فروش، مقدار تولید محصولات جدید و محصولات بازتولید شده، قیمت اکتساب و حداقل سطح کیفیت مورد قبول محصولات برگشتی می پردازد.
دکتر مهدی علینقیان،
جلد ۲۸، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده

در این مقاله برای نخستین بار در ادبیات مکانیابی لجستیک امداد، رویکرد مدلسازی امکانی محدودیت شانس پایدار به کار گرفته‌شده‌است. در این رویکرد عدم‌قطعیت‌های عرضه و تقاضا و پارامترهای هزینه‌ای پس از وقوع حادثه به فرم ضرایب فازی ذوزنقه‌ای وارد مدل شده‌اند وبرای نخستین بار بحث مقاوم سازی مراکز توزیع امداد مطرح شده است.همچنین در ادامه به منظور حل این مدل چندهدفه غیرخطی مختلط عدد صحیح از رویکرد حلLp-metrics استفاده شده و با استفاده از تولید مسائل نمونه، مزیت این مدل پایدار نسبت به فرم قطعی آن در ۱۰ سناریوی مختلف وقوع حادثه برسی شده است. نتایج این بررسی در سناریوهای مختلف وقوع بحران، بیانگر عدم توانایی رویکرد قطعی در برآورده ساختن حداقل سطح استاندارد امدادرسانی مورد نظرسازمان متولی امداد، در اکثر سناریوها می‌باشد. اما رویکرد پایدار با وجود صرف هزینه‌های امدادی بالاتر، با ارائه برآورد مناسبی از هزینه‌های پس از بحران می‌تواند موجب افزایش قابلیت ‌اعتماد تصمیمات استراتژیک اتخاذ شده با این رویکرد مدلسازی بشود.
دکتر سیدبابک ابراهیمی، آقای هادی کیان، دکتر سید جواد حسینی نژاد،
جلد ۲۸، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده

در دنیای رقابتی امروز انتخاب تامین‎کنندگان سبز به عنوان یکی از فعالیت‎های استراتژیک سازمان محسوب می‎گردد. چرا که عملکرد زیست محیطی سازمان متاثر از عملکرد زیست محیطی تامین‎کنندگانش می‎باشد. در این مقاله یک رویکرد دو مرحله‌ای استراتژیک، تاکتیکی و عملیاتی به‎طور همزمان به‎منظور ارزیابی و انتخاب تامین‎کنندگان در یک زنجیره تامین سبز ارایه شده است. در مرحله‌ی اول این رویکرد که استراتژیک است تامین‎کنندگان با استفاده از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی ارزیابی می‎گردند و آنهایی که صلاحیت کافی را داشته باشند به‎عنوان تامین‎کنندگان منتخب وارد مرحله‎ی دوم که یک مرحله‌‍‌ی تاکتیکی و عملیاتی است، می‎شوند. در مرحله‎ی دوم یک مدل ریاضی جدید با در نظرگرفتن مساله‎ی مسیریابی سبز با اهداف کمینه‎سازی هزینه‎ها و بیشینه‌سازی ارزش خرید از تامین‎کنندگان سبز توسعه داده ‎می شود. اعتبار مدل با استفاده از داده‎های یک زنجیره توزیع محصولات مصرفی تجهیزات پزشکی تحت شرایط عدم قطعیت سنجیده شد که نتایج حاصل از آن نشان‏دهنده کارایی مدل پیشنهادی می‎باشد.


رسول محبی فرد، مهرزاد مهرابی پور، نسیم نهاوندی، محمد مهدی سپهری،
جلد ۲۸، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده

در این مقاله، طراحی یک شبکه‏ زنجیره تأمین حلقه بسته در حوزه سلامت و درمان به صورت برنامه‏ریزی اعداد صحیح مختلط سه هدفه ارائه و تصمیم‌های مرتبط با طراحی شبکه در هر دو جریان رو به ‏جلو و رو به ‏عقب یکپارچه شده است. شبکه این مقاله شامل مراکز بیمارستان‏، جمع آوری، خشکشویی و انهدام لباس‌های بیمارستانی است. از آنجایی که دسترسی این مراکز حیاتی به یکدیگر بسیار مهم است، علاوه بر هزینه‏های شبکه و مسائل زیست محیطی، بررسی پوشش شبکه نیز مورد توجه قرار گرفته است. در ادامه الگوریتم قید افزوده بهبود یافته برای سه بیمارستان شهر تهران به کار رفته است تا اهمیت و کاربرد شبکه مطرح شده، مشخص شود. سپس جواب‏های‌ ناچیره برای مکان‌یابی مراکز جمع‏آوری و خشکشویی و جریان لباس‏های بین گره‏های شبکه در اختیار تصمیم گیران قرار گرفته‏ است. اما از آنجایی بسیاری از پارامترها به خصوص تقاضا، نرخ بازگشت به شبکه، هزینه‏‏های حمل ونقل و انهدام متغیرو غیر قطعی هستند، سناریوهای تصادفی گسسته برای توصیف پارامترها به کار رفته و مدل‏سازی شبکه با هدف کمینه‏کردن هزینه‏های مورد انتظار انجام شده است. مقایسه سناریوهای مختلف نشان می‏دهد، تابع هدف به شدت به تقاضا و نرخ بازگشت حساس و اثر عدم قطعیت در هر دو پارامتر را بطور همزمان نشان داده است. از این رو مدل سازی شبکه بر مبنای سناریو‌های مختلف می‌تواند ابزار مناسبی برای تصمیم‏گیری در مواجهه با پارامترهای غیرقطعی و مبهم ‏باشد. این مقاله جزء اولین کارهای صورت گرفته در حوزه سلامت و درمان است، که ساختار شبکه زنجیره تأمین حلقه بسته را بصورت چند هدفه و غیر قطعی مطرح می‏کند.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق