جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای Rafieian

M. sharifnia، M. Rafieian،
جلد ۱۹، شماره ۳ - ( نشریه بین المللی علوم مهندسی ۱۳۸۷ )
چکیده

   در این تحقیق کنترل فعال ارتعاشات نقطه دلخواهی از ورق مستطیلی با تکیه­گاه­های ساده انجام می­شود. ابتدا حل تحلیلی معادله دیفرانسیل ورق وصله­دار که در آن برای لحاظ کردن اثرات سختی و جرم وصله­ها از یک تابع محلی استفاده شده، ارائه می­شود و در نتیجه فرکانس­های طبیعی و مودهای ورق نیز به دست می­آیند. برای تخمین پاسخ عرضی ورق از ۹ مود اول ورق استفاده می­شود. سپس با در نظر گرفتن آرایشی مناسب، وصله­های پیزوالکتریک در اطراف یک نقطه معین از ورق، کنترل ارتعاشات این نقطه ­ انجام می­شود و امکان کاهش ارتعاش موضعی ورق بدون کاهش ارتعاش کلی ورق نشان داده می­شود. پتانسیل الکتریکی وصله­های عملگر توسط اعمال کنترل PID بر پتانسیل الکتریکی القا شده در وصله­های حسگر، تأمین می­شود. برای کاهش ارتعاش یک نقطه دلخواه ورق از ۴ وصله استفاده می­شود و برتری آن نسبت به آرایش متقارن ۹ وصله که ارتعاش کلی ورق را کاهش می­دهد، با ارائه مثال بررسی می­شود. نتایج بدست آمده استفاده از روش ارائه شده را تأیید می­کنند.

 


، ، ،
جلد ۱۹، شماره ۶ - ( ۱۱-۱۳۸۷ )
چکیده

  یکی از تکنیک ‌ های رایج جهت سنجش ارزش‌های محیطی، استفاده از روش انتخاب تجربی ( CEM ) است. این تکنیک به ما این اجازه را می‌دهد که ارزش‌های مورد نظر در خصوص کالاهای ارزشی مختلف را با استفاده از مدل لوجیک چند انتخابه با لحاظ کردن میزان اهمیتی که ساکنین نواحی سکونتی برای هر یک از ارزش‌ها و کیفیت‌های محیطی قائل می‌شوند محاسبه نماییم . رویکرد انتخاب تجربی برای سنجش ارزش محیطی مورد نظر ساکنین محله نواب در شهر تهران انجام گرفت. هدف اصلی در این تحقیق سنجش میزان اهمیتی بود که ساکنین برای هر یک از ارزش‌های محیطی قائل می‌شوند. نحوه کمی کردن این منافع در میان ساکنین محدوده سکونتی نواب با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه رودررو با استفاده از روش انتخاب تجربی ( CE ) بر روی ۲۰۱ نمونه انتخاب شده انجام شد. داده­ها با استفاده از نرم افزار SPSS و Statgraph مورد تحلیل قرار گرفتند. با توجه به مدل پایه نظری و سنجش روایی مدل ۷ ارزش شامل آلودگی محیطی، دسترسی، امنیت، اجتماعی بودن، تسهیلات محله و تسهیلات واحد مسکونی در مدل وارد و مورد سنجش قرار گرفت.

نتایج نشان داد که به جز متغیر ارزش تسهیلات واحد مسکونی، سایر متغیرهای ارزشی، رابطه بالایی را در نظر ساکنین برای انتخاب واحد مسکونی و ارزش­های محیطی مترتب بر آن نداشته‌اند. متغیر ارزشی آلودگی هوا بالاترین ارزش اجتماعی را از منظر ساکنین (با عدد۵۶/۱) برای انتخاب واحد مسکونی و پرداخت هزینه بیشتر برای بهبود ارزش­های محیطی موثر بر آن داشته و سایر متغیرهای ارزشی به ترتیب شامل اجتماعی بودن محیط سکونت، امنیت، تسیلات محله، دسترسی و در نهایت تسهیلات واحد مسکونی در شرایط برابری بودند. تحقیق نشان داد که روش انتخاب تجربی( CEM ) بدلیل اینکه روشی منعطف و موثر در سنجش اثرات هزینه‌ای تصمیمات می­باشد، بویژه در مواقعی که ارزش‌های متعدد مورد سنجش و قضاوت قرار می‌گیرند روشی کارآمد و قابل تعمیم در حوزه مطالعات شهری برای درک ارزش­های محیطی حاکم بر تصمیمات می­باشد .


، ، ، ،
جلد ۱۹، شماره ۶ - ( ۱۱-۱۳۸۷ )
چکیده

  امروزه توجه به مفهوم امنیت شهروندان و روشهای ارتقاء آن، به عنوان یکی از اولویت های اساسی حرفه مندان و تئوری پردازان شهری تبدیل شده است. جدای از اثرات اجتماعی و فرهنگی ناشی از برنامه ریزی و طراحی محیط­های امن شهری بر الگوهای رفتار شهروندی و بهبود کیفیت محیطی نواحی سکونتی، تبیین ویژگیها و اثرات مترتّب بر نقش کالبدی شهر بر کاهش جرایم شهری و یا کاستن از وقوع جرم، موضوع مستقل و بااهمیتی است که در قالب تئوری­های نوین شهرسازی بدان اشاره می­شود. در مقاله حاضر پس از ذکر مقدّمه‌ای بر انگیزه‌ها و ضرورت­های نظری در حوزه امنیت عمومی شهری‏‏، به نقش کالبدی شهر (برنامه ­ ریزی و طراحی شهری) در کاهش و پیشگیری از جرایم شهری در رویکرد CPTED اشاره می­شود و مفاهیم، اصول، پارادایمها و استراتژی­های این رویکرد به اختصار مورد اشاره قرار می­گیرد. این امر از آن جهت دارای اهمیت است که امروزه در فرایندهای طراحی فضاهای شهری کمتر به پتانسیل­های بالقوه مناطق شهر و ساختمانها در کاهش یا جلوگیری از جرائم توجه می­شود . رویکرد حاضر را می توان طراحی کارآمد و بهینه محیط مصنوع در کاهش جرائم شهری قلمداد کرد که در بهبود کیفیت زندگی و افزایش رضایتمندی شهروندی تاثیر بسزایی دارد. روش تحقیق پژوهش حاضر تحلیلی و اسنادی است که به تبیین محتوایی و مکانیسم کارایی این رویکرد در محیط­های شهری کنونی ما توجه خواهد کرد. نتایج پژوهش حاضر بر پایه اسناد تحلیلی و تجارب کاربردی، نشان از آن دارد که می­توان بر این نکته تاکید کرد که از طریق طراحی شهری از میزان وقوع جرایم شهری کاسته می­شود که در مقاله حاضر در قالب راهکارهای اجرایی و راهبردی مورد اشاره قرار گرفته است.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق