دکتر سید حسام الدین ذگردی، معصومه نادری،
جلد ۲۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده
در این مقاله، یک مدل ریاضی عدد صحیح مختلط برای مساله زمانبندی و برنامهریزی پیشرفته با هدف حداقل کردن مجموع هزینههای دیرکرد و زودکرد سفارشات ارائه و در شرکت تولیدی مانپلاستیک پیادهسازی شده است. مدل ریاضی ارائه شده محدودیتهای ظرفیت، توالی عملیات، موعد تحویل را در یک محیط چند سفارشی و شرایطی که منابع بیرونی وجود دارد در نظر میگیرد. سپس به منظور حل مدل ریاضی مساله زمانبندی و برنامهریزی پیشرفتهء طراحی شده با استفاده از دادههای موجود در شرکت مانپلاستیک از الگوریتم ژنتیک استفاده شد. نتایج حاصل از الگوریتم ژنتیک در مقایسه با وضعیت موجود جوابهای بهتر و مقدار تابع هدف کمتر را نشان داد. از نتایج حاصله در مدت زمان کوتاه چند دقیقهای برنامه مونتاژ محصول نهایی، برنامه تزریق شرکت مانپلاستیک و همچنین پیمانکار استخراج گردید.
آسیه وریانی، پرویز فتاحی،
جلد ۲۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۲ )
چکیده
در این تحقیق یک مدل اندازه نمونه دو سطحی شامل یک تولیدکننده و یک انبارمرکزی یکپارچه با اضافه کردن محدودیت تاثیرپذیری تقاضا از متوسط درصد کمبود مورد بررسی قرار گرفته است. در این مدل، انبارمرکزی با تقاضای تصادفی مشتری روبرو میباشد و هزینه سفارشدهی انبار با سرمایهگذاری قابل کاهش میباشد. کارخانه دارای دو بخش مونتاژ و پردازش میباشد. مواد به دو صورت وارد بخش مونتاژ می گردند؛ گونه ای از مواد تحت عنوان مواد پردازش شده از واحد پردازش و برخی دیگر تحت عنوان مواد اولیه آماده، از بیرون کارخانه وارد مرحله مونتاژ میگردند. در مرحله مونتاژ تحت فرایندهای لازم، کالای نهایی تولید می شود. پس از ارایه یک مدل برنامهریزی غیرخطی، از دو روش شاخهوکران و روش گرادیان کاهشی تعمیمیافته برای حل مدل استفاده شده است. سپس به کمک آزمایشهای عددی کارایی روشهای پیشنهادی مورد ارزیابی قرار میگیرد.
احسان مردان، محسن صادق عمل نیک، فریبرز جولای،
جلد ۲۵، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
این تحقیق به بررسی مسئله زمانبندی ماشین های موازی با امکان برونسپاری می پردازد. تابع هدف مورد استفاده در این تحقیق مجموع زمان کل و هزینه برونسپاری است. به منظور حل مسئله مدل ریاضی مرتبط طراحی شده است. همچنین دو روش جستجوی ممنوع و بهینهسازی ذرات منطبق با مسئله پیشنهاد شده است.
رضا میهمی، عیسی نخعی،
جلد ۲۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
تعیین سیاست کنترل موجودی مناسب و قیمت فروش بهینه برای کالاهای مختلف همواره یکی از موضوعات اصلی تحقیقات آکادمیک و صنعتی بوده است. به علاوه زمانی که کالای مورد نظر فاسدشدنی باشد، به دلیل خصوصیات ویژه ای که این کالاها دارند، تعیین این موارد از اهمیت بالاتری برخوردار است. در این مقاله یک مدل موجودی همراه با قیمت گذاری برای کالاهای فاسدشدنی به صورت توام در نظر گرفته می شود. نرخ تقاضا قطعی، پیوسته و به صورت تابعی از زمان و قیمت فرض شده است. کمبود در سیستم موجود است و به صورت پس افت پاره ای فرض شده است. هدف تعیین مقادیر بهینه قیمت، زمان بهینه بازپرسازی و اندازه سفارش است، تا بدین وسیله سود حداکثر شود. بنابراین بعد از ارائه مدل نشان داده می شود که در هر قیمتی، زمان بازپرسازی موجود، منحصربه فرد و بهینه است. سپس ثابت می شود که با در دسترس بودن زمان بهینه بازپرسازی، تابع هدف، تابعی مقعر از قیمت است و بنابراین مقدار بهینه آن موجود است. در ادامه الگوریتمی ساده برای به دست آوردن متغیرهای مدل بیان می شود. و در انتها مثالی عددی برای تشریح مدل و الگوریتم ارائه می گردد.
سهند مفرنگ بالانی، محمد حسینی، پرویز فتاحی،
جلد ۲۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
جریان محموله یکی از تکنیکهای برنامهریزی تولید است که بهطور موثری به سرعت جریان مواد بین ماشینها میافزاید و در نتیجه دوره ساخت را کوتاه میسازد. جریان محموله شامل تقسیم یک محموله(دسته) تولیدی از کارها به زیرمحمولههای با اندازه کوچکتر و سپس درنظرگیری روی همافتادگی در حین پردازش آنها است. این تحقیق به مساله زمانبندی تولید کارگاهی انعطافپذیرکه حالت توسعه یافته ای از زمانبندی تولید کارگاهی است با در نظر گرفتن جریان محموله و تابع هدف حداکثر زمان تکمیل میپردازد. برای حل مساله یک الگوریتم فراابتکاری بر مبنای ترکیب الگوریتمهای جستجوی هارمونی و شبیهسازی تبرید پیشنهاد شده است. مثالهای عددی بهمنظور نشان دادن تاثیر جریان محموله روی دوره ساخت آورده شده و همچنین کارایی الگوریتم پیشنهادی ارزیابی شده که کارایی آن را نشان میدهد.
پروانه سمویی، دکتر پرویز فتاحی، دکتر مصطفی زندیه،
جلد ۲۸، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
یکی از مهمترین مسائل در خطوط مونتاژ دو طرفه، تخصیص مناسب نیروی انسانی و فعالیتها به ایستگاههای کاری است، تا بتوان کارایی خط را به حداکثر مقدار ممکن رساند. اما موردی که در اغلب مسائل بالانس خطوط مونتاژ از آن غفلت میشود، آن است که آیا با بالانس انجام شده، گلوگاهی در سیستم به وجود میآید یا خیر. همچنین اگر در سیستم گلوگاهی وجود دارد، آیا میتوان با جابهجا کردن افراد ایستگاهها همچنان حداکثر تقاضای پیشبینی شده را تامین کرد و یا نیاز به تعیین ترکیب تولید میباشد. بدین منظور، پس از ارائهی یک مدل ریاضی دوسطحی تکهدفه-چندهدفه، به حل این مدل توسط الگوریتم هیبریدی بهینهسازی تودهی ذرات و تئوری محدودیتها اقدام شده است. علاوه بر این، نیز چند کران پایین برای تعداد ایستگاهها پیشنهاد شده است. نتایج حاصل از الگوریتم به کمک مثالهای عددی مختلف تشریح شده است.